Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Pernilla är årets yrkessvetsarelev (IW)

Under Svetslärarmötet delas pris ut till årets IW-elev, årets IW-utbildare och årets IW-lärare. I år tilldelades 49-åriga fd barnskötaren Pernilla Dahlberg priset för årets yrkessvetsarelev.

Pernilla är en elev från Lernia Utbildning AB i Trollhättan, eller rättare sagt så hon var hon det; numera kan hon titulera sig diplomerad yrkessvetsare med anställning på GKN Aerospace i Trollhättan. Det är inte många som kniper ett sådant prestigefyllt arbete som första anställning. Pernilla tycks dock vara väl förtjänat av det.

Hon berättar att hon tycker bäst om att svetsa Tig.

- Äh, det kommer naturligt att svetsa Tig, jag har ju lång erfarenhet från att arbeta med limpistol från mitt jobb som barnskötare, säger Pernilla och skrattar.

Hon är sådan, ödmjuk och humoristiskt. Självklart blir man inte "en riktigt duktig yrkessvetsare" av att arbeta med att limma ihop kollage och julstjärnor tillsammans med barn - men man får antagligen med sig ett stort tålamod från yrket som barnskötare.

Mehmed Aleckovic är den svetslärare som arbetat med Pernilla.

- Vi fick ibland hålla för öronen när vi gick förbi Pernillas svetsbås, det kom en hel del svordomar när det inte blev som hon ville. Fast vilket tålamod hon har! Pernilla har kört på övat och övat ännu mer. Och nu är hon en riktigt duktig yrkessvetsare som tagit alla IW-diplom som vi erbjuder, säger Mehmed Aleckovic.

Att det blev svetsning för Pernilla är lite av en slump.

- Jag var less på mitt jobb och ville göra annat. Jag visste att jag var tvungen att säga upp mig för att ta mig ur det, så det gjorde jag utan att egentligen ha en plan för framtiden. Det var först när jag kollade in Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar och såg ordet "industriteknik" som jag blev nyfiken. Jag tänkte "Vad fan är det?", säger Pernilla.

Hon bokade in sig på en visning på Lernia men när hon kom dit vågade hon knappt gå in i "plåtskjulet".

- Det var jag och några yngre killar på plats och jag var inte särskilt imponerad av den skumma anläggningen som i mina ögon mest såg ut som ett plåtskjul. Precis när jag skulle avvika så tilltalade en av killarna mig och frågade om jag också skulle kolla på utbildningen och jag hörde mig själv svara "javisst" så jag blev liksom tvungen att stanna och vara med för att inte verka konstig, säger Pernilla.

Hon kollade även på CNC och automation, men det kändes inte alls lockande. Svets däremot, det kunde vara något.

- Jag tyckte att det verkade spännande, en blandning av teori och hantverk. Det passar mig, säger Pernilla.

Under åren på IW-utbildningen så har Pernilla kommit att tycka mycket om sitt yrkesval. Hon har uppvisat en stark vilja att bli så bra som möjligt.

- Ibland har vi fått säga till henne att släppa svetspistolen och be henne avsluta eftersom det är dags att gå hem, säger Mehmed Aleckovic.

Han är mycket imponerad av hennes mod och genomförandet av karriärbytet. Pernilla hade aldrig hållit i en svetspistol, knappt sett en svetsmaskin. Hon kunde enligt egen utsago knappt uttala ordet "industriell" och nu är hon en fullfjädrad diplomerad yrkessvetsare som landat sitt första jobb på prestigefyllda GKN.

- Det stora abetet med svets - och med sig själv - som hon har genomfört är mycket inspirerade. Hon har utöver att fixa hela utbildningen på ett mycket bra vis även funnit tid och kraft att hjälpa andra elever och dessutom kommit hit dagligen med en positiv inställning och verkligen visat en vilja att lära sig, jag är kanske partisk i frågan men jag tycker att det är helt rätt elev som får årets utmärkelse, säger Mehmed Aleckovic.

Motivering

Pernilla Dahlberg är en elev på Lernia Utbildning AB i Trollhättan som har en positiv och stark vilja. Hon är organisatorisk med ett stort engagemang som med värme och ärlighet har berikat oss alla på skolan. Pernilla har genomfört en imponerande ­satsning på sig själv då hon gått från att ha arbetat med barnomsorg i 25 år till att nu vara en välutbildad och riktig duktig yrkessvetsare. Pernilla kommer dessutom varje dag med en bra inställning och hjälper även gärna sina kurskamrater. Hon är en ­person som absolut tillför en god arbetsstämning och som med sitt lyckade ­karriärbyte definitivt är inspirerande.

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se