Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Stark uppslutning på Fogningsdagarna

Fogningsdagarna med Svetsautomationsdagen pågår på Munktellmuseet i Eskilstuna. 32 utställare är på plats och de två dagarna lockar 200 deltagare.

Att vi i branschen är sugna på att ses är tydligt. Pandemirestriktionerna har ställt in branschkonferensen i ett och ett halvt år och när vi nu åter är igång så är vi många som har nyheter att presentera.

Årets fogningsdagar är uppdelade i två. Dagens ämne är svetsautomation, digitalisering och ny teknik. Detta genomsyrar dagen i allt från mässans utställare till dagens föreläsningar. Utställare som Svenska Elektrod, Migatronic, Axson, Kuka, Högskolan Väst, Yaskawa och några till har alla satsat på svetsrobotar i sina montrar.

Morgondagen, Svetsautomationsdagen, har temat robotsvets och svetsautomation med konkreta lösningar.

Från scenen i Munktellsalen har vi hittills fått föreläsningar på dagens ämne. Dagens moderator och presentatör Björn Langbeck från Tillväxtverket började dagen med att prata om kompetens och kvalitet för smartare industri där digitalisering och Industri 4.0 ses som en del av lösningen. En av nycklarna ligger i att utbilda för detta. Ämnen som sedan på olika vis återkommit under dagen.

Populärt är föreläsningar inriktade på konkreta råd till företag som står inför en omställning. Dessa möts av många initierade frågor från publiken.

En något nervös Rikard Rydén, BJ svets och anläggning, ger oss insikt i hur de automatiserar sin produktion och på köpet får högre och jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö.

- Jag fick hoppa in som föreläsare på kort varsel och jag är tacksam för enkla frågor, säger Rikard, och möts såklart av flertalet tuffa frågor.

Johnny K Larsson, Autokropolis Engineering, säger att han har gått i pension - nästan. Något som inte märks då hans föreläsning om additiv tillverkning och dess potentiella användningsområden inom bilindustrin är helt aktuell och visar på en fordonsindustri i absolut framkant. Att additativ tillverkning kan ge en betydligt billigare tillverkning då endast material som behövs är det som används i produktionen uppmärksammmades av konferensens deltagare.

- Det du inte kan mäta kan du inte förbättra.

Så börjar Dick Skarin, Esab, sin föreläsning om Value Added Engineering, dvs Produktivitetsförbättringar, digitala verktyg för produktionsuppföljning, robotsvetsning.

- Vi utvecklar en tjänst där vi mäter ström och materialåtgång och får siffror på allt. Men, och det vill jag understryka, det handlar inte om att jaga svetsaren som jobbar manuellt utan det handlar om att hitta hinder och få effektivitet i bågtiden. Webbcloud visar på att vi kan nå en ökad produktion. Från 3,2 kilo smältmaterial till 12 kilo på åtta timmar, minst. Vi tror inte att det stoppar där, säger Dick Skarin.

Dagen fortgår med föreläsningar exempelvis av Swerims Joakim Hedegård, aktuell forskning om automatiserad efterbehandling och Monticos Thomas Gustavsson som håller föreläsning om hur validering är ett helt nödvändigt verktyg för kompetensförsörjning i en allt mer digitaliserad bransch.

Efter föreläsningar fortsätter konferensen med ”Bikupor” och middag med maskinshow på Volvo CE customer center.

PDF

Senast ändrad av: Elisabeth Egerblom

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se