Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Stark uppslutning på Fogningsdagarna

Branschkonferensen Fogningsdagarna, i år med Svets­automationsdagen på Munktellmuseet i ­Eskilstuna gav mersmak. 32 utställare var på plats och de två dagarna lockade över 200 deltagare.

Att vi i branschen är sugna på att ses är tydligt. Pandemirestriktionerna har ställt in branschkonferensen i ett och ett halvt år och när vi nu åter är igång så är vi många som har nyheter att presentera.
Årets fogningsdagar var uppdelade i två. Fogningsdagarnas tema var i år digitalisering och ny teknik. Detta genomsyrade allt från mässans utställare till dagens föreläsningar. Utställare som Svenska Elektrod, Migatronic, Axson, Kuka, Högskolan Väst, Yaskawa och några till har alla satsat på svetsrobotar i sina montrar.

Morgondagen, Svetsautomationsdagen, har temat robotsvets och svetsautomation med konkreta lösningar.
Från scenen i Munktellsalen erbjöds föreläsningar på ämnena. Moderator och presentatör Björn Langbeck från Tillväxtverket började tillställningen med att prata om kompetens och kvalitet för smartare industri där digitalisering och Industri 4.0 ses som en del av lösningen. En av nycklarna ligger i att utbilda för detta. Ämnen som sedan på olika vis återkommit under dagen.
Populärt var föreläsningar inriktade på konkreta råd till företag som står inför en omställning. Dessa möttes av många initierade frågor från publiken.
En något nervös Rikard Rydén, BJ svets och anläggning, gav oss insikt i hur de automatiserar sin produktion och på köpet får högre och jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö.
– Jag fick hoppa in som föreläsare på kort varsel och jag är tacksam för enkla frågor, säger Rikard, och möts självfallet av flertalet tuffa frågor.

Fordonsindustri i framkant
Johnny K Larsson, Autokropolis Engineering, säger att han har ”gått i pension - nästan”. Något som inte märks då hans föreläsning om additiv tillverkning och dess potentiella användningsområden inom bilindustrin är helt aktuell och visar på en fordonsindustri i absolut framkant. Att additativ tillverkning kan ge en betydligt billigare tillverkning då endast material som behövs är det som används i produktionen uppmärksammmades av konferensens deltagare.

Digitalt fokus
”Det du inte kan mäta kan du inte förbättra.”
Så började Dick Skarin, Esab, sin föreläsning om Value Added Engineering, dvs produktivitetsförbättringar, hät åsyftas digitala verktyg för produktionsuppföljning gällande robotsvetsning.
– Vi utvecklar en tjänst där vi mäter ström och materialåtgång och får siffror på allt. Men, och det vill jag understryka, det handlar inte om att jaga svetsaren som jobbar manuellt utan det handlar om att hitta hinder och få effektivitet i bågtiden. Webbcloud visar på att vi kan nå en ökad produktion. Från 3,2 kilo smältmaterial till 12 kilo på åtta timmar, minst. Vi tror inte att det stoppar där, sade Dick Skarin.

Maskinshow och bikupor
Dagarna fortgick med föreläsningar exempelvis av Swerims Joakim Hedegård, aktuell forskning om automatiserad efterbehandling och Monticos Thomas Gustavsson som håller föreläsning om hur validering är ett helt nödvändigt verktyg för kompetensförsörjning i en allt mer digitaliserad bransch.
Efter föreläsningar fortatte konferensen med ”Bikupor” och middag med maskinshow på Volvo CE customer center.

Vi haffade några utställare och ställde frågan:
Hur är din upplevelse av Fogningsdagarna?

– Jag är imponerad över uppslutningen. Dagarna här i montern har gett mig många nya leads. Och det är alltid värdefullt att träffa nya och gamla kunder och för det är det här ett fantastiskt forum. Kommer på sikt att ge nya affärer säger, Carl Arnesson, Novatic Industrial AB

– Lagom stort, vi drunknar inte i utbudet. Jag är mest här för att få till informationsutbyte. Har fått till bra möten och flera nya leads. Mycket bra planerat arrangemang. Även jag som utställare hinner med några intressanta föreläsningar, säger Jonas Axelsson, Agaria.

– Jag tycker att det känns kul att vi kan ses så här igen. Har knutit många kontakter, några som jag absolut kommer att följa upp. Tycker att föreläsningarna varit nyttiga. Kul med maskinshowen och middagen på Volvo CE, säger Helena Falkdal, Kiwa

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se