Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Linus Stenberg vann Svets-SM

Linus Stenberg från Strömbackaskolan i Piteå tar hem titeln i svetsteknik i Yrkes-SM 2020. Finalen blev den jämnaste i mannaminne.

Det är en trött och glad Linus som timmen efter prisutdelningen redan sitter och väntar på flyget hem till Piteå.

I fyra dagar har han och de andra finalisterna tävlat i svetsteknik på Epic i Växjö. Tävlingen i fråga är Yrkes-SM anno 2020. En final som skjutits fram i omgångar eftersom tidigare pandemirestriktioner stått i vägen.

Vinnaren Linus Stenberg är en förvånad sådan då han för tillfället arbetar som mekaniker på Älvsbyhus och svetsar ytterst lite i sin yrkesroll.

- Och jag ska jobba igen imorgon, så det är lite bråttom hem till Älvsbyn, säger Linus Stenberg.

Hans telefon har gått varm sedan vinsten. Det är vänner, gamla lärare och familj som ringer och gratulerar Sveriges bästa svetsare.

Dina konkurrenter svetsar dagligen i sina yrken och ändå tar du hem segern. Hur är det möjligt?

- Det kanske är en fördel att jag svetsat så lite sedan jag slutade skolan då jag på så vis har kunskapen från skolan i färskt minne, säger Linus Stenberg.

Han fick ta semester från arbetet för att kunna delta och känner inte att arbetsgivaren har riktigt förstått att han tävlat om att bli Sveriges bästa svetsare, men det finns ändå inte planer på att söka sig till ett renodlat svetsyrke.

- Vi får se vad framtiden för med sig. Klart att den här titeln öppnar en del möjligheter. Vem vet, kanske börjar vi svetsa ihop kåkarna på fabriken, säger Linus och skrattar.

Linus tycker att det svåraste momentet är svetsningen med rörtråd. Roligast är att svetsa aluminium.

- Jag har inte svetsat med rörtråd på över två år men det gick ju tydligen bra, säger Linus Stenberg.

Finalen var oerhört jämn.

- Mina medtävlande är allihop mycket skickliga och imponerar på mig med sitt kunnande. Jag kände hela tiden att tävlingen var mycket jämt.

Tävlingsledningen och domarna bekräftade senare det Linus kännt under tävlingsdagarna, mellan fyran och segraren skillde det till sist endast tre poäng. 

Linus väljer att använda ordet medtävlande och inte ordet konkurrenter. Han och de andra tävlande har blivit goda vänner under finalen.

- Vi har lärt känna varandra bra och vi har till och med gett varandra råd och utbytt erfarenheter under tävlingarna. Det är nog egentligen det som jag tycker är det roligaste. Fast hela upplevelsen är sjukt kul.


Andraplats: Daniel Isaksson, Bessemerskolan i Sandviken.

Tredjeplats: Malte Holm, Strömbackaskolan Piteå.

Fjärdeplats: Jakob Åberg, Bessemerskolan, Sandviken

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se