Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Vad ska vi syssla med när robotarna tar över?

Svetsen #1 2021 har fokus på automation och robotisering. Men du hittar även många fler nyttiga artiklar om bland annat modern tigsvetsning, kalyleringsprogram, standarder och restmagnetism.

I Svetsen hittar du denna gång artiklar som ger dig i branschen en översikt på robotisering och automation.

Vad ska en svetsare göra i framtiden? Blir svetskunskapen absolet? Vilka farhågor ska man ta på allvar och hur förändras yrket?

Adaptiv svetsning? Vad är det? Kommer robortarna verkligen kunna känna av material, svetsvinkel och fogstorlek?

Weldcare berättar hur de gjorde när de automatiserade hela sin verksamhet. Att de fick enorma miljövinster på köpet var ingen slump.

Olofsfors AB i Nordmaling överlevde på orten just genom att modernisera och skaffa svetsrobotceller. Hur gick det till när ett av Sveriges äldsta företag, med långtgående industritraditioner, förändrade sin verksamhet så pass att de nu återkommande blir prisade för sin automation?

Trender är kul, och på allvar. Vilka är trenderna och vartåt pekar industrirobotiken?

WeldCalc generation tre, kan det vara något? I det här numret får du en grundlig genomgång av svetskalkyleringsverktyget, del två av två..

Det började som en marknadsföringsgimmick och slutade med att Magnus fick svetsa en okrossbar gitarr till gitarrgurun Yngwie Malmsteen.

Strax dags för Svetslärarmötet, vi avslöjar vilka som är nominerade till pris för årets bästa IW-elev, IW-lärare och IW-skola. Runt hörnet väntar fogningsdagarna och svetsautomationsdagen, så ser planen ut.

Expertpanelen är tillbaka! De svarar bland annat på frågan "varför växelström?"

Kan man vara en automationsnörd? Eller är man en svetsnörd? Två frågor som Esabs automationsnestor Niclas Kilsberger ställer till sig sjäv.

Elisabeth Egerblom är verksamhetsansvarig för ANB Sverige, den del av Svetskommissionen som är auktoriserat organ för internationella utbildningar. Hon påminner om verksamhetens roll i våra svetsutbildningar och vikten av medlemskap.

Åsikter och och tyckande om volframelektroder är ett ständigt pågående ämne ute på arbetsplatserna. Men vad är fakta och vad kan styrkas empiriskt? Johan Ingemansson och Torgny Karlsson reder ut vad som gäller.

Dessutom nyheter från forskningsområdet. Nya aktuella branschprojekt Restmagnetism i fjärrvärmerör. Elektronstrålesvetsning.

Osv, osv.

Har du inte tidningen? Det går fint att läsa tidningen digitalt. Är du ännu inte medlem eller prenumerant? Det bör du vara!

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se