Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Information, kunskap och samverkan

Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri och vi jobbar med standardisering, forskning och kompetensutveckling. Vi finns här för er skull - vår viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars och därmed branschens intressen.

Svetskommissionen bildades 1931 eftersom det saknades regler för svetsning och för att vi låg efter konkurrerande länder.

Samverkan

Svetskommissionens arbete för branschens utveckling grundar sig i samsyn genom samverkan. Svetskommissionen är sina medlemmar och samverkan i arbetsgrupper och andra nätversgrupper, såväl som nätverkande inom olika aktiviteter, projekt och event, skapar den arbetsfördelning, förankring och samsyn som leder till en bransch med hög kompetens och konkurrenskraft.  

Fogningsteknikens utveckling

Svetskommissionen grundades för fogningsteknikens utveckling i Sverige, på initiativ av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Svetskommissionen finns för att säkerställa regler och kompetens. Svetsning är en speciell process (enligt ISO 9000), vilket betyder att kvaliteten för en svets inte fullständigt kan säkerställas i efterhand oförstörande provningsmetoder. Därför måste hela processen kvalitetssäkras.

Speciella processer

Det finns andra speciella processer, som målning. Det som skiljer är att svetsning ingår i konstruktioner där fel och haverier blir ödesdigra. När det blir fel med en konstruktion (som vid Alexander Kiellands haveri eller Estonias förlisning) misstänks ofta fel i svetsarna. Inte så sällan är det också orsaken, något som vi är med och förebygger.

Läs mer i vår verksamhetsberättelse Pdf, 1.6 MB.

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se