Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Uttagningen till Svets-SM är avgjord

Emanuel Isaksson, Stömbackaskolan och Filip Johansson Strömbackaskolan knep i dag de sista platserna i SM-finalen som går av stapeln 22-24 februari 2023 på Bråvalla gymnasium, Norrköping.

I Piteå på Strömbackskolan genomfördes i dag den sista deltävlingen inför SM-finalen. På plats var industrielever från Piteå och Kalix som gjorde upp om de två sista finalplatserna. Industrielever från Luleå var anmälda till kvalet men drog sig ur under morgonen.

Samtliga av de tävlandes svetsprover bedöms och genomgår en rigid undersökning och synas efter brister som exempelvis för liten genombränning, porer, bindfel eller smältdiken. De som bedömer proven vet inte vilka prov som tillhör vem, de tävlande har fått lottade nummer som ej kan knytas till person. De bedöms i sju olika svetsprövningar, bedömingen sker i flertalet kategorier där defekter och graden av dessa bedöms.

Poängen brukar bland de bästa ligga mellan 80000 och 65000. I Piteå skilde det till sist endast tio poång mellan de två vinnarna. Vi fick med andra ord se en mycket jämn tävling.

Utöver dagens vinnare, Emauel Isaksson och Filip Johansson, så kommer följande att göra upp på SM-finalen på Bråvallaskolan i Norrköping 22-24 februari:

  • Filip Hansson, Bessemerskolan, Sandviken
  • Jacob Liw, Bessemerskolan, Sandviken
  • Adam Englund, Bessemerskolan, Sandviken
  • Jovan Dinic Kungsmadskolan Växjö

Mer om tävlingarna

Till hösten kommer Yrkes-EM att äga rum i Gdansk i Polen där är yrket svets en del av tävlingen. 2024 är arrangeras åter Yrkes-SM i Karlstad där svets är ett av tävlingsyrkena.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang där hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar mäter sina krafter mot varandra. I yrket svets kvalar man in genom lokala och regionala deltävlingar.

Svetsgruppens mål med tävlingen är dels att attrahera unga till yrket, dels att få fram en duktig representant till Yrkes-VM.

Uttagningstävlingarna anordnades i år på tre ställen

  • 20/1 2023 Ekbackeskolan, Osby
  • 27/1 2023 Bessemerskolan, Sandviken
  • 1/2 2023 Strömbackaskolan, Piteå

Finalen i Svets-SM sker 22-24 februari 2023 på Bråvalla gymnasium, Norrköping.

Bland de tävlande i uttagningstävlingarna finns de som fortfarande utbildar sig men även de som hunnit vara yrkesverksamma något år.

Vill du veta mer?

Här finns underlaget till tävlingsmomenten (svetsarprövningen som anges som exempel i informationsbladet ska vara som följer) som ska lösas exempelvis enligt SS-EN ISO 9606-1 111 P BW 1.1 B t10 PE ss nb. Tävlingsmomenten lottas inför varje enskild uttagningstävling.

Här finns info om uttagningstävlingen i Sandviken.

Här finns info om Svets-SM

För mer information om detaljer om uttagningstävlingar och SM-finalen, kontakta respektive skolas kontaktperson:

Ekbackeskolan, Västra Storgatan 15 i Osby.
Kontakt: Peter Olofsson, 070-931 81 12, peter.olofsson@osby.se

Bessemerskolan, Industrivägen 7 i Sandviken,
Kontakt: Ari Nurmi, 070 089 70 26 ari.nurmi@edu.sandviken.se

Strömbackaskolan, Lasarettsvägen 2 i Piteå.
Kontakt: Robert Johansson, 073 069 26 08, robert.johansson@pitea.se


PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se