Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Lyckad branschträff i Ö-vik

Fogningsdagarna 2023 hölls i Örnsköldsvik. Den årliga branschträffen bjöd på uppskattade föreläsningar och studiebesök samt en inspirerande minimässa.

Fogningsdagarna 2023 inleddes med Svetskommissionens årsmöte. Därefter fick deltagarna en historisk tillbakablick över orten som entusiastiskt presenterades av Håkan Åström, tidigare ordförande för Örnsköldsviks Industrigrupp.

Föredrag
I år handlade de tekniska föredragen bland annat om svetsning av superausteniter, svetsning av titan, handhållen laser, battericeller och fogning av batterilådor, additiv tillverkning; av stora objekt respektive med fokus på rörelektroder samt hur man ökar utmattningslängden av svetsade konstruktioner. Några av föredragen från Fogningsdagarna 2023 finns nu tillgängliga på webben. Läs mer här.

Diskussionsgrupper
I ”bikuporna” fanns sedan tillfälle till fördjupade diskussioner om svetsning av rostfria stål, kompetensförsörjning, lasersvetsning och handhållen laser och ökad utmattningslivslängd på svetsade konstruktioner.

Minimässa
På minimässan kunde runt hundratalet deltagare ta del av spännande nyheter och presentationer från ett tiotal utställare. Läs mer här.

Studiebesök
Dagarna avslutades med studiebesök på två av ortens framgångsrika företag - OSTP (rostfria svetsade rör och rördelar) och BAE Systems Hägglunds (militära stridsfordon) - där deltagarna fick se produktionen på nära håll.

Läs gärna det fristående reportaget om BAE Systems Hägglunds i tidningen Svetsen #1 2023.

Fogningsdagarna arrangerades i Örnsköldsvik 30-31 mars 2023. Läs mer här.

Här kan du läsa om vad deltagarna tyckte om Fogningsdagarna 2023.

Om Örnsköldsvik
Örnsköldsvik har fått sitt namn från den tidigare landshövdingen Per Abraham Örnsköld. Staden har ett förflutet som handels- och servicecentrum och präglas än i dag av den så kallade “Nolaskogsandan”. Med sina drygt 55 000 invånare är Ö-vik den största staden i Ångermanland.

PDF

Senast ändrad av: Eva Kallenberg

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se