Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

SLM Digital 2021 gjorde oss alla till vinnare

Årets Svetslärarmöte, SLM Digital 2021, Var en ny satsning där samtliga lärde sig mycket, deltagare, föreläsare och arrangörer. Sändningen avslutades med utdelning av stipendier och diplom till årets IW-skola, IW-lärare och IW-elev.

Mycket var nytt under årets möte, annat var nästan som vanligt. Då restriktionerna hindrar oss från att ses så skedde hela mötet via en livesändning. – Det har flutit på bra hela dagen, föreläsarna, zoomgrupperna och mentimeterfrågorna har varit bra och viktiga inslag som gav en känsla av att vi faktiskt har setts på riktigt. Avslutningen med prisutdelning likaså.

En av pristagarna var årets IW-elev Jason Bagherzadeh, 25 år, Ekbacke­skolan.

- Jag känner mig mycket glad över att uppmärksammas, säger Jason

Motiveringen lyder: Jason Bagherzadeh har svetsat klart allt inom IW, även Tig-alu samt Mig-alu och har utökad examinering. Han pratar flytande svenska, persiska, engelska, holländska och tyska. Jason har på ett bra vis axlat sin del i ett större skolprojekt där Ekbackeskolan har investerat 80 000 kr på en båtbyggsats i aluminium. I projektet har Jason lärt sig tyda konstruktionsritningar samt bygga och sammanfoga en båt.

Jason kom in på svetsutbildningen efter en flytt från Sundsvall som innebar att han lämnade sitt dåvarande jobb och karriär bakom sig. Att lära sig svetsa var inte förstahandsvalet utan mer en kunskap han bara var nyfiken på.

- Men efter en ganska kort tid på utbildningen kände jag att det var riktigt roligt och att det var något jag kan tänka mig att arbeta med på riktigt.

Jason tycker att det är roligast när materialen som ska fogas samman är lite knepiga, som titan, aluminium, koppar och rostfritt.

- Fast det är bara kul när det fungerar, säger Jason.

Han ser en framtid som svetsare inom kärnkraft eller kanske på något varv. Jason är en av eleverna som tagit stort ansvar i elevprojektet som gått ut på att bygga en rejäl båt i aluminium.

- Det har varit kul att se resultat av vårt kunnande. Och i ett sådant här projekt blir lärandet brett. Det ingår konstruktion, kapning och flera svetsmetoder, säger Jason Bagherzadeh.


SLM:s gladaste lärare, årets IW-lärare Jan Holmgren var en av dem som gjorde att SLM Digital kändes viktigt då hans glädje vid beskedet inte lämnade någon oberörd.

- Jag trodde inte att det handlade om mig när jag hörde den mycket fina och långa motiveringen, säger Jan.

Motiveringen lyder: Jan Holmberg är en lärare som ständigt vill att elever ska göra bra ifrån sig. Han är en snäll, rolig och hjälpsam lärare och har under pandemirestriktionerna på ett bra sätt lyckats anpassa verksamheten till rådande omständigheter. Jan har en stor svetskunskap och kan konsten att förklara avancerade saker på ett för eleverna begripligt vis. Ett brett kontaktnät och lyhördhet ger Jan insikt i vilken kompetens företagen eftersöker, vilket han visar och lär ut till eleverna. Jan arbetar även med att lyfta svetsaryrket i Sverige och är medveten om hur stor påverkan de ny­examinerade eleverna har på branschen. I sin verksamhet engagerar Jan frekvent personer från näringslivet, bland annat för att visa eleverna svetsyrkets bredd och dess karriärvägar.

Från en elev: ”När jag började utbildningen såg jag det här som ett jobb jag skulle kunna tänka mig hålla på med i ett par år, men efter mindre än en termin så känner jag att det här är något jag kan hålla på med tills jag går i pension.”

Att det blev just han som fick utmärkelsen beror antagligen på hans stora intresse för svetsning.

- Jag tycker att det är jättekul och intressant. Och om jag brinner för något är det lättare att få med sig eleverna, säger Jan.

Motiveringen tyder på att Jan är en god pedagog.

- Jag vet inte om jag är så speciellt bra lärare men jag har en lång bakgrund med företagsutbildningar så jag hade bra koll när jag började på Masugnen för nästa tolv år sedan, säger Jan.

Jan har med sig erfarenheter från tiden när han var svetselev.

- Jag hade bra lärare och kände redan då att jag skulle vilja bli svetslärare för att det verkade vara så kul, säger Jan Holmberg

 

Årets IW-skola är Bråvallagymnasiet och tog emot priset som representant på SLM Digital gjorde utbildningens kursansvarige Kristian Weidenstrauch. På bilden tillsammans med sin kollega Stefan Törnqvist.

Motiveringen löd: Bråvallagymnasiet är en kreativ och modern skola utrustad med den senaste tekniken. Skolan deltar frekvent och framgångsrikt i yrkestävlingar till exempel Yrkes-SM. De arbetar effektivt med sina APL-samordnare för att samtliga elever ska få ett arbetsplatsförlagt lärande med hög kvalitet.

- Det känns bra att höra. Det finns så många bra och duktiga skolor så vi känner oss hedrade att just vi vann, säger Kristian.

Att kämpa i motvind, med lågt söktryck och låga anslag, gäller för många svetsutbildningar men Bråvallagymnasiet har försökt göra det bästa av situationen. Till exempel har de investerat i en ny maskinpark och flyttat in i nya lokaler.

- Det underlättar och gör utbildningen både roligare och mer värdefull för eleverna, säger Kristian.

Att det har gått så bra i tävlingssammanhang för Bråvallas elever har dock en annan förklaring, om man frågar Kristian.

- Vi har mycket drivna elever, säger Kristian Weidenstrauch.

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se