Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Sveriges bästa svetsare

Uttagningstävlingar till Yrkes-SM har i år anordnats i Norrköping, Piteå och Sandviken. Elever från industritekniska programmets svetsinriktning från hela Sverige har haft möjlighet att tävla om de sex åtråvärda platserna till finalen i Yrkes-SM (livestream här) som hålls den 23-25 april i Karlstad.

De två elever med bäst resultat från respektive uttagningstävling gick direkt vidare till Yrkes-SM där vinnaren i svets kommer att ingå i yrkeslandslaget.

Svensk industri har ett stort behov av kvalificerad arbetskraft och satsningar på unga är viktigt. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildningar. Det var ett gäng taggade, fokuserade och lite nervösa deltagare som genomförde tävlingarna. Sammanlagt 30 elever från tolv olika gymnasieskolor ställde upp i uttagningstävlingarna som anordnades av Bråvallagymnasiet i Norrköping, Strömbackagymnasiet i Piteå och Bessemerskolan i Sandviken.

Norrköping

En av de två tjejerna som deltog i tävlingarna, Imla Stridh från Fredrika Bremergymnasiet, sade: ”Pirrigt, nervöst men jätteroligt att kunna vara med!” när SVT frågade på plats i Norrköping.

Förstaplatsen i Norrköping tog Jacob Örnberg från Kungsmadskolan tätt följt av Melcer Stenberg från Bråvallagymnasiet.

Sandviken

Deltävlingarna innehåller totalt fem timmars effektiv svetsning under en dag och ställer höga krav på koncentration, planering och målmedvetenhet.

– Vi har suttit i tre månader och övat på allt som kan komma, säger Mille Holck från Bessemerskolan till Lokaltidningen.

Han får medhåll av sina klasskamrater Hampus Nordengren och Melvin Forsberg. Målet var tydligt:

– Jag vill komma etta eller tvåa och ta mig vidare till SM, säger Mille Holck.

Mille knep också förstaplatsen i Sandviken, följt av Hampus. De kommer att få tävla i Karlstad.

Piteå

I Piteå tog Filip Johansson första platsen och Jesper Stenlund den andra, båda från Strömbacka.

– Eleverna visade att övning ger färdighet och uppvisar redan i dag en yrkesstolthet, säger yrkeslärarna Robert Johansson och Nicklas Roslin.

Yrkeslandslaget

Yrkes-SM anordnas vartannat år och vinnaren i respektive gren kommer att ingå i Yrkeslandslaget. Bakom tävlingarna står WorldSkills Sweden, ett trepartssamarbete mellan Staten, Svenskt Näringsliv och LO men genomförandet av tävlingarna är helt beroende av gemensamma och frivilliga insatser från de olika branscherna.

Svetstävlingarna drivs av Svetskommissionen, Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall. Huvudsponsorer direkt från industrin är Lincoln Electric, Linde Gas och Kiwa.

Svetskommissionen samordnar insatserna, men elevernas medverkan, lärarnas engagemang och sponsorernas stöd och medverkan är avgörande för förverkligandet av uttagningstävlingar och final i Yrkes-SM. Alla deltagande elever, oavsett resultat, kan ta med sig erfarenheten och lägga till ytterligare en rad i sitt CV. Ett stort grattis till alla fina placeringar och lycka till i finalen på Yrkes-SM 2024.

SM-finalisterna 2024

I Karlstad 23-25 tävlar sex personer om SM-medaljerna. Utöver medaljer ligger även vidare tävlingar i VM och EM i potten. De tävlande är:

Jacob Örnberg från Kungsmadskolan/Volvo

Melcer Stenberg från Bråvallgymnasiet

Hampus Nordenberg från Bessemerskolan

Filip Johansson från Strömbackaskolan

Mille Holck från Bessemerskolan

Jesper Stenlund från Strömbackaskolan

Länkar (externa)

SVT Öst

SVT

SR P4 Östergötland

SR P4

Industriarbetsgivarna

Teknikföretagen

Worldskills

Yrkes-SM

Vill du komma i kontakt med tävlande? Kontakta Jens

 

PS. Jacob Liw, förre SM-vinnaren (Bessemerskolan/Enerco) ligger i träning för sitt deltagande i VM i Lyon, Frankrike den 10-15 september!

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se