Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Tack för att ni besökte vår mässa!

Mässan Svets och fogningstenik på Elmia i Jönköping är svår att summera, intrycken är så många. Nytt för i år var Kompetens Arena och Temavandringar. Vi på Svetskommissionen vill dock uppmärksamma att fler utställare uppger "fler skarpa leads och fler skarpa uppgörelser".

Idén om en renodlad svetsmässa föddes under 2011 av tidningen Svetsens annonsäljare Patrik Swenzén och kollegan på Elmia då, Peter Scott. Och i samarbete med Svetskommissionen startades Elmia Svets och Fogningsteknik med premiär i maj 2012.

Mässan har under åren tagit sig lite olika uttryck men bygger fortfarande på samma vinnande koncept: På mässgolvet möts branschens produktionsledning, tekniker, företagsledning, operatörer, montörer, svetsare och beställare. En stor del av besökarna har inflytande över företagens inköp och är här för att hitta nya lösningar och leverantörer. Affärer görs upp och ett stort informationsutbyte tar plats.

Svets och fogningsteknik kan idag tillsammans med sina systermässor på Produktionsmässorna titulera sig Nordens största affärsplats för tillverkningsindustrin.

De vanligaste frågorna som vi möts av direkt efter mässan är,

Hur många besökare var det?

Elmia uppger:

 • Tisdagen 1703 besök
 • Onsdagen 2745 besök
 • Torsdagen 2731 besök
 • Fredagen 1178 besök
  Totalt 8357 besök

Vad missade jag som inte var på på plats?

Kort svar: Väldigt mycket! Förutom chansen att lära känna dina kollegor i branschen så missade du mängder med nyheter och innovationer. Och inte minst; affärsmöjligheter.

Exempel:
Abicor Binzell visade sin iBOTone, en cobot lika användarvänligt som en ordinär iPhone.

LMIAB visade upp lösningar för handhållen lasersvets och robotsvetsning med laser men också maskiner för laserskärning och lasermärkning. På plats visade de upp en svetshastighet som Mig/Mag/tig inte kan komma upp i.

NST har förädlat, eller snarare har NSWE/Nippon, ytterligare förädlat sina unika sömlösa rörtrådar. Matningsegenskaperna är ännu bättre då tråden är kopparbelagd och den exakta rundheten gör att friktion i kontakt med munstycket minimeras.

Afry lanserade nya funktioner i sin "certifieringsapp" som gör det svinlätt att ha koll på att alla har de kunskaper de bör ha för uppgiften.

Lindes senaste produkter, så som en ny innovativ plasmasvetsbrännare, deras senaste gasflaskor och erbjudande kring nya digitala tjänster som t ex full spårbarhet direkt i din telefon.

Svetsakademin AB pratade sig varma om behovet att fylla den kompetenslucka som de stora pensionsavgångarna skapar. Deras klassiska utbildning IWS vissas upp men huvudnyheten var en IWT-utbildning till svetstekniker som startar vecka 34.

Peter Norberg visade upp en ganska så intetsägande plastbit som kommer att göra programeringen av svetsrobotar mycket behagligare. Årets innovation?

Svetskommissionen höll ett antal slutna seminarier som var mycket välbesökta:

Särskilt seminariet om svetsansvariga drog fullt hus, extra stolar fick bäras fram.

Från scenen i Svetsfoajén presenterades de senaste rönen och de hetaste ämnena från branschen. Ett axplock:

 • Ragnar Malmberg, Air Liquide berättade om deras klimatneutrala gas Eco Origin & Eco Origin Inside.
 • Niclas Åkesson, Axson Teknik berättade om fördelarna med cobotteknik, även vid tillverkning av låga serier.
 • Joakim Wahlsten, Swerim presenterade resultat från projektet Midwest där mekaniserid efterberabetning av svetsar visat sig ge mycket goda resultat.
 • Sture Jonsson, IGM Welding Robots, presenterade sina försök med AM och Elektronstrålesvets. Nästan som trolleri! Läs mer här.
 • Fabian Henning, Högskolan Väst berättade om deras yrkesskolesatsningar på svets och en helt ny utbildning för svetsoperatörer. Läs mer här. Pdf, 2.3 MB.

Läs hela dagsprogrammet här.

Vilka är de tydligaste trenderna?

Vår bransch är spretig och vad som gäller för ett företag gäller inte för ett annat.

 • En tydlig trend är att årets mässteman nu på allvar är en daglig del av branschens verksamheter. Den som vill vara en aktör att räkna med även i framtiden måste ha dessa i bakhuvudet i alla verksamhetsbeslut: Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri.
 • En annan trend är såklart fortsatt robotisering och automatisering av alla delar av vår industri. Även små och medelstora företag tar till sig tekniken.
 • Kompetensbehovet är skriande, det märks på mässan var än man rör sig. Satsningen på Kompetens Arena och seminarieämnena tyder på att alla delar av samhället har vaknat och att frågan om industrins kompetensbehov nu tas på stort allvar och är akut.
 • Fler utställare än tidigare hade prova-på i sina montrar. Det är alltid uppskattat av besökare.
 • Handhållen lasersvetning och laserrengöring. Det är en teknik som är här för att stannan och bli allt med vanlig. Flera företag visade upp sina maskiner och bjöd på sin kunskap. Även skeptiker ses hoppa på tåget.

När ses vi igen?

Vi behöver inte vänta till 2026 för att ses på mässa igen. Sveriges Svets & Automationsmässa är planerad till 2025 i Stockholm.

Den 6-7 maj arrangerar vi som är med i Svetskommissionen en svets och automationsmässa för aktörer i hela Sverige och Norden i Victoriahallen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Detta blir årets händelse för svetsbranschen 2025. Mässan kommer att innehålla de främsta leverantörerna inom svets och fogningsteknik inklusive svetsautomation.

Mässan beräknas omfatta ca 50 utställare och 2500 besökare från Norden och Baltikum. Spara datumet och håll koll på www.svets.se/massa2025

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se