Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Svetsning lockar tjejer till Fredrika Bremergymnasiet

En ville "ner i skiten", ju mer utmanande desto bättre. Två fick tipset av sina mammor. Den tredje ville tjäna pengar och resa och är nu tacksam mot den syo som tipsade om yrket svetsare (IW). Alla fyra kommer att ha erbjudande om arbete innan examen.

Fyra av elva på i Fredrika Bremergymnasiets svetsutbildning är tjejer.

– Jag hoppas att det är ett trendbrott, säger svetsläraren Joel Andersson.

Han är något så ovanligt som en yrkeslärare som är både IWS och har en kandidatexamen i pedagogik från lärarhögskolan.

Det är inte bara brist på svetsare, det råder även extrem brist på välutbildade svetslärare. Cirka 10 000 nya svetsare behövs inom industrin de närmaste tre åren, vem som ska utbilda dessa är en nöt att knäcka.

Svetsutbildning är dessutom kostsam och det är för få söker de platser som ändå erbjuds.Utbildningar läggs ner istället för att byggas ut.

– På tok för få kvinnor söker! Trots att utbildningen garanterat ger ett välbetalt arbete och att det i branschen är allmänt känt att yrket tycks passa kvinnor särskilt bra, säger Joel Andersson.

Tjejerna på hans utbildning tror att det beror på att branschen dras med ett rykte om att jobbet är skitigt och tungt. Sanningen är att svetsyrket är ett högteknologist hantverksyrke och inom IW finns det tydliga karriärsteg att ta. Ett tydligt tecken på det är att när KTH:s svetsingenjörer, IWE ska svetsa så delar de Fredrika Bremergymnasiets lokaler med svetseleverna.

Tjejerna är överens om att yrket behöver synliggöras mer, särskilt mot unga tjejer.

– Den här utbildningen är tydligt målinriktad. Du gör dina övningar och avlägger svetsarprov i din egen takt. Att få blanda teori och praktiskt arbete är perfekt. Dagarna känns korta, säger eleven Irma Brunius.

I Mälardalen finns det alldeles för få utbildningsplatser för att kunna möta behovet av nya svetsare.

– Behovet är enormt och de här fyra tjejerna kommer att vara väl rustade när de börjar arbeta efter examen, säger Joel Andersson.

Och skulle de vilja plugga vidare finns alla möjligheter då utbildningen är högskoleförberedande.

– Eleverna som går här hos oss är faktiskt de som höjer sina betyg mest från det snitt de hade i högstadiet, säger Joel Andersson.

LYDIA SÖDERLUND, 16 år lockas av tanken på att arbeta som undervattenssvetsare. Ju svartare vatten desto bättre. Hon lockades till utbildningen först efter att hon och henns far läst på ordentligt.
– Jag tycker om att öva på gassvets, men MMA är roligast, säger Lydia.

IRMA BRUNIUS blev tipsad om svets av grundkolans syo och fick testa svetsa hos en kompis innan hon bestämde sig.
– Jag har hamnat rätt. Jag gillar både att tjäna pengar och att resa och med den här utbildningen (IW) får jag alla möjligheter till att göra både ock, säger Irma.

MAX HOLMBERG, 16. Max mamma som tipsade om att söka, mamman är rörmockare. Max påbörjade först en hotellutbildning med det passade inte alls.
– Kollade lite svetsning på insta och det såg ju häftigt ut. Drömmen är ett jobb offshore utomlands, säger Max.

JOLINE HJELTE, 16 år, blev tipsad av sin mamma och hon fastnade direkt för svetsning då besökte öppet hus. Jag får utlopp för min konstnärlighet här.
– Jag tänker att jag ska jobba med inredning eller konstsmide. Kanske på verkstad eller i mitt eget företag.

PDF

Senast ändrad av: Åsa Malmqvist

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se