Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Arbetsförmedlingen har just startat upphandlingen av svetsutbildning för de första orterna

Kraftigt försenade startade Arbetsförmedlingen (AF) sin stora upphandling av svetsutbildning på tre orter i går, se upphandlingsunderlaget www.opic.com/org/arbetsformedlingen/. Övriga 32 orter, se nedan, väntas utlysas inom kort.

Branschens krav på IW

Arbetsförmedlingen följer branschens krav på IW vid utbildning av svetsare och kräver ett godkännande som IW-skola för att bedriva arbetsmarknadsutbildning.

Arbetet med validering och de piloter som gjorts har påvisat lokala brister hos svetsutbildningar i landet som inte är IW-skolor. Därför ökar vi ansträngningarna för att kommunerna ska ställa krav på IW i sina upphandlingar av gymnasie- och vuxenutbildningar. Skolverket har IW som en utgång, men de ställer inte krav på att följa någon branschs utbildningsriktlinje.

Svetsutbildningarna ska hålla hög kvalitet och följa gängse modell (IW-svetsare). IW utgör en förutsättning för att industrin ska förses med utvecklingsbar personal för svetsning.

Det är därför viktigt att de svetsande företagen själva efterfrågar utbildningsbevis från fullständiga och avslutade svetsutbildningar och inte faller för erbjudanden om utbildning mot enstaka svetsarprövningsintyg, se Utbildad vs prövad svetsare. Strävan är ett långsiktigt synsätt på industrins kompetensförsörjning.

De aktuella orterna

Här är listan på orterna: Malmö, Ronneby, Olofström, Karlskrona, Ljungby, Växjö, Göteborg, Halmstad, Borås, Trollhättan, Skövde, Jönköping, Västervik, Kalmar, Vimmerby, Eksjö, Mjölby, Söderort Stockholm, Fagersta, Västerås, Köping, Nyköping, Eskilstuna, Borlänge, Arvika, Säffle, Karlstad, Kalix, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Lycksele, Östersund, Sundsvall, Bispgården.

Källa: Arbetsförmedlingen/Planerade upphandlingar.

För bakrund se även artiklarna Minskade anslag till Arbetsförmedlingen och Klart vilka orter som får AF:s upphandling

Mathias Lundin

PDF

Senast ändrad av: Mathias Lundin

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se