Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
Vi ser med glädje att Dagens Nyheter, Dagens Industri, Svenska dagbladet med flera återkommande lyfter frågan om yrkesutbildningar i en antal artiklar, ledare och krönikor. Svetskommissionen som branschorganisation för svetsande och fogande industri har under lång tid varnat samverkande myndigheter om det som nu är en realitet.
Vi har en enormt stor och mycket kostsam brist på kompetent arbetskraft i vår bransch.
Svetskommissionen är gärna fortsatt en del i lösningen för svensk industris utmaningar. För att börja vända skutan behövs dock åtminstone fyra kompletteringar och förtydliganden.
Vad är det för gymnasiekompetens som efterfrågas och behövs?
Inom svets- och fogningsbranschen är den frågan utredd och löst; yrkessvetsare (IW). Det garanterar en kompetens på miniminivå och en del av kvalitetssäkrade internationellt godkända riktlinjer för svetsutbildningar där samtliga utbildningssteg (fram till svetsingenjör, IWE) är väl dokumenterade.
1. Vi behöver människor utbildade på breda, kvalitetssäkrade och adekvata utbildningar som med aktuell kompetens kan driva en teknikintensiv bransch framåt.
På längre sikt
För att lösa kompetensbristen på längre sikt behövs gymnasieskolans dimensionering förändras.
2.Antalet utbildningsplatser och resurstilldelning måste tydligare knytas till arbetsmarknadens behov och efterfrågan.
Attraktionskraft, status och bilden av yrket
Som student på en studieförberedande utbildning får du ett val – vidare utbildning på högskola eller universitet. Väljer du en i stället yrkesinriktad utbildning på ett bra gymnasium får du två val – arbete direkt eller vidare utbildning på högskola eller universitet. Det är glädjande att från och med höstterminen 2023 så kommer alla yrkesprogram att vara högskoleförberedande.
Det är en illa dold sanning i branschen att många av våra skickligaste svetsare är kvinnor. Svetskommissionen har en samsyn vilket innebär att medlemmen i sin tur måste ha en policy på företaget. Policyn bör bland annat innehålla:
Det är en fortsatt missuppfattning att man inte kan utvecklas eller gå vidare i livet om man inte studerat på högskola. Det gäller absolut inte yrkessvetsare (IW). Det finns många utbildningsmöjligheter och flera karriärvägar att välja om man vill göra karriär inom yrket. Vi samverkar och samarbetar via arbetsgruppen AG 14 – Utbildning med de tekniska högskolorna, Skolverket, Myndigheten för Yrkeshögskoleutbildning, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, och svetsande industri. Vi vill åstadkomma breda svetsutbildningar med kvalitet där tillskansad kunskap sträcker sig långt bortom det lokala företagets minimikrav för anställning - och som gör den utbildade yrkessvetsaren rustad för ett långt och diversifierat arbetsliv.
3. Det finns en dissonans i rapporteringen om vår bransch, ofta känner vi inte igen oss i beskrivningarna. Vi å vår sida måste bli bättre på att berätta vilka vi är, vad vi sysslar med och vilken otrolig kompetens vi besitter - och vilken vi efterfrågar.
På kortare sikt
Vi inser att problemen med gymnasieskolans underdimensionering inte är något som politiken kommer hinna ändra på i tid. För att lösa den akuta bristen på kompetens har vi tagit fram andra lösningar.
4. Svets- och fogningsbranschen behöver fler och snabba insatser utöver en eventuell senfärdig satsning på yrkesutbildningar.
Mathias Lundin
Vd Svetskommissionen
Gert Nillson
Ordförande Svetskommissionen
Teknisk direktör Jernkontoret
Fredrik Gunnarsson
Industriarbetsgivarna
Ledamot i Svetskommissionens styrelse
Fotnot:
*En arbetsgivare i ett annat land sänder en arbetstagare för att utföra en tjänst i Sverige under en begränsad tid, samt att det finns en mottagare i Sverige av dessa tjänster .
** Sacos livslöneberäkningar visar om det lönar sig ekonomiskt att skaffa sig en akademisk examen jämfört med att börja jobba direkt efter avslutat gymnasium. De tar inte bara hänsyn till arbetsinkomst utan också till inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet, pension, skatt och studiemedel. www.saco.se.