Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Brännsvetsning

Brännsvetsning är i likhet med stuksvetsning en metod för svetsning av stångformigt material.

Arbetsstyckets delar fixeras mellan svetsbackar varefter man för fogytorna mot varandra och skiljer dem åt ett antal gånger. Nu sker en avbränning av föroreningar och ojämnheter från ändytorna under kraftig sprutbildning. Under detta förlopp passerar en ström mellan arbetsstyckena och kontaktytorna värms upp när motståndet ökar då ytorna skiljs åt. När temperaturen är tillräckligt hög, sammanförs ytorna och en stukning sker där man smält material och kvarvarande oxider och föroreningar pressas ut till en svulst. Areor på upp till 2 5000 mm2 kan brännsvetsas. Godstjockleken bör inte understiga 1 mm2.

Användningsområden för brännsvetsning

Brännsvetsning, som ger god svetskvalitet, används i första hand för att foga samman räls, kätting och rör. Du kan också använda metoden för skarvning av snabbstål i fräsverktyg och borrar mot enklare material.

PDF

Senast ändrad av: Jonas Saarimäki

 


Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se