Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
Branchens krav på utbildning av yrkessvetsare är IW. Det innebär att utbildning av yrkessvetsare i Sverige ska bedrivas enligt utbildningsriktlinjen för IW (International Welder) på en godkänd IW-skola med kvalitetssäkrad verksamhet.
Mer om kompetens utöver yrkessvetsare finns längst ner på denna sida.
Kvalitetssäkringen innebär att en kontroll sker gentemot riktlinjens krav på lokaler, lärare, utrustning, läromedel, utbildningsupplägg, uppföljning, examinering, struktur etc, som ska vara systematiskt genomarbetat av skolan och ingå skolans kvalitetssystem.
I upphandlingsunderlaget för svetsutbildning bör följande ingå:
En gymnasieutbildning för svetsare innehåller kurser, utöver svetskurser, som är nödvändiga för att kunna jobba som svetsare inom modern industri. Det är önskvärt att se till att följande kurser från Industritekniska programmet eller motsvarande finns med i utbildningsprogrammet för svetsare:
Grundläggande kurser:
För svetsteknik:
*metod väljs efter intresse och behov (MMA, MIG/MAG, TIG). Kälsvets ger tillträde till stumsvets som i sin tur ger tillträde till rörsvets. Kälsvetskurserna upprepas för olika metoder alternativt kan man välja att gå till nästa nivå med samma metod.
Två nya nationella yrkespaket för svets har tagits fram. Yrkespaketen har inriktning mot plåtsvets respektive rörsvets och är på 1 400 gymnasiepoäng vardera. De är tillämpbara för utbildning som startar efter 30 oktober 2022.
Det nationella yrkespaketet för svetsning, 500 poäng i ITP (som påbyggnad till 700 poäng grund), som Skolverket tagit fram är endast att ses som en yrkesintroduktion och leder till den lägsta möjliga nivån för yrkesbenämningen svetsare, för en svetsmetod. Detta kan tillämpas som nationellt yrkespaket till och med 30 december 2023.
De ursprungliga yrkespaketen är skapade som kortare introduktion för personer som står långt från arbetsmarknaden. De leder inte till eftertraktad personal på arbetsmarknaden.
Validering av kompetens sker för personer som redan är yrkesverksamma eller personer med yrkesidentitet. Validering är inte detsamma som utbildning. Validering är en systematisk kontroll ("test") av kompetens (kunskaper, färdigheter, självständighet & ansvar) mot en förutbestämd kvalifikation. Kvalifikationen, liksom testet, är moduluppbyggd.
Om validanden:
För svetsare finns valideringsnivåerna Svets VIT, GRÖN, BLÅ och SVART.
Det är väsentligt för branschen, svensk industri och skattebetalarna att utbildnng av svetsare sker efter en effektiv och systematisk modell.
Utöver utbildning av yrkessvetsare innehåller branschens utbildningssystem även andra kompetenser, t.ex. svetsspecialister (IWS), svetstekniker (IWT), svetsingengör (IWE) och flera andra. Lär mer här.
Dessa utbildningar kan också upphandlas av godkända utbildare/skolor.