Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

"The future so bright you gotta wear shades"

Snart kommer en ny kull internationella svetsingenjörer ut på marknaden! Och eftersom det är brist på svetsingenjörer, så det är en lysande arbetsmarknad de kommer ut till.

Just nu är det 20 elever som läser kursen IWE på KTH, en påbyggnadskurs på 6 hp. De har klarat av de teoretiska tentorna – två tentor à sex timmar - och nu är det dags för den muntliga. Där får man 12 frågor om hela kursen som ska besvaras under en timme.

 

Peter Norman, tekniksekreterare på Svetskommissionen, går IWE-utbildningen. Här får du läsa om hans erfarenheter:

"Jag läser utbildningen med en liten speciallösning. Eftersom jag vill arbeta heltid samtidigt har jag delat upp den på tre år, vilket har fungerat bra.

Just nu är jag inne i slutfasen av utbildningen, med tentorna. Efter att ha jobbat i 20 år är det ovant att plugga. Visst minns jag hur man gör, men självklart är jag nervös.

Även om kursen i huvudsak är teoretisk så ingår flera kursdagar med praktiskt utförande på flertal svets- och provningsmetoder på flera olika grundmaterial.

Målet med kursen för mig är att få en ännu bättre kunskap runt konstruktion av svetsade strukturer och olika svetsprocesser men även hur material påverkas av svetsning för att kunna besvara frågor från våra medlemmar. Sedan är det mycket intressant att vidareutbilda sig inom arbetet också."

Här kan du själv söka kursen.

 

PDF

Senast ändrad av: Sonja di Gleria

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se