Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
Kommentar till Statens haverikommissions pressmeddelande om branden på Oceana. Svetskommissionen adresserar tre huvudfrågor som lyfts i sammanhanget - kompetens och utbildning hos plastsvetsare, vilka krav som ställs på plastsvetsare, och vad reglerna om heta arbeten säger om plastsvetsning.
Statens haverikommission publicerade i ett pressmeddelande 27 september 2024 att den troliga orsaken till branden på Oceana i februari 2024 är elektrosvetsning, även kallat elmuffsvetsning.
Svetskommissionen bedriver ett aktivt arbete inom plastsvetsning, dels genom arbetsgruppen AG 51 Plastsvetsning, dels genom att ansvara för den svenska implementeringen av det europeiska systemet för utbildning och certifiering av plastsvetsare, EPW (European Plastic Welder). De senaste tio åren har runt 3000 svetsare utbildats och certifierats genom de godkända utbildare som finns i Sverige. Antalet certifieringar per år har ökat stadigt tack vare att kraven har ökat, framför allt inom vatten och avlopp.
Samtliga godkända utbildare utbildar enligt en riktlinje framtagen inom EWF (European Welding Federation) som ställer krav på teorilektioner inom bland annat material, metod, kvalitet och säkerhet. Därtill läggs praktisk träning i svetsmetoderna innan utbildningen avslutas med teoretisk och praktisk examination. Var fjärde år krävs ny examinering om svetsaren ska vara fortsatt certifierad.
Vilka krav som ställs på svetsarens kompetens bestäms i de flesta fall av beställaren, och i särskilda fall av föreskrifter och myndighetskrav. Så är fallet vid all svetsning, inte bara vid plastsvetsning. I Sverige ställs krav på EPW-certifiering vid svetsning av gasrör genom EGN (Energigasnormer), och i stor utsträckning även vid VA-applikationer genom specifika krav i det referensverk som är gängse, AMA Anläggning. I andra tillämpningar så som badhus och industriinstallationer kan kravställningen variera.
Heta arbeten är ett samlingsnamn för arbeten med verktyg och utrustning som alstrar värme eller gnistor. Brandskyddsföreningen, som står bakom säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, publicerade en kommentar samma dag som Statens haverikommission presenterade den troliga brandorsaken. Ett utdrag ur Brandskyddsföreningens kommentar om elektrosvetsning:
”Sedan 2023 finns metoden med i säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, och samma regler gäller som för övrig svetsning. Arbetsmomentet ska hanteras som en risk som kan leda till brand, säger Tobias Thrysén, expert brandsäkerhet på Brandskyddsföreningen.
Ansvaret för brandskydd på byggarbetsplats vilar på byggherren, eftersom denne är försäkringstagare, och måste vara insatt i vilka lagar som gäller och vilka regler försäkringsbolagen har satt upp.”
Säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats är framtagna i samarbete med försäkringsbolagen i syfte att förhindra bränder. Tillämpningen av reglerna är inte per automatik bindande men kan bli det genom avtal.
Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.
1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen
Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›
Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm
Telefon, växel:
08-120 304 00
E-post:
info@svets.se
Svetskommissionen Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm Tel: 08-120 304 00 E-post: info@svets.se
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan.
Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.