Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
På Svetslärarmötet 2024 utses årets bästa svetselev, svetslärare och svetsutbildare.
Lärare och elever från hela landet har bidragit i nomineringsprocessen till att utse årets elev, lärare och skola som nu är avslutad.
Kriterier för årets IW-elev är minst ett IW-diplom, för årets IW-lärare minst ett IWS-diplom och för årets IW-skola att det är en godkänd IW-utbildare. Bakom stipendierna står Svetstekniska föreningen, Svetslärarmötet och Svetskommissionen. Vinnarna presenteras på Svetslärarmötet (SLM) i Stockholm 10-11 oktober 2024.
De nominerade till 2023 års IW-elev, IW-lärare och IW-skola presenteras nedan. Klicka på respektive länk.
Vid prisutdelningen bilden representerad av sina fd lärare Per-Erik Blom och Johan Larsson.
Motivering: Glad, positiv och kreativ. En elev som gjort en resa där en hög målsättning har blivit tydligare och tydligare. Under åren på industritekniska programmet på Bessemerskolan i -Sandviken har han provat, testat och nött sin teknik vilket har gett resultat. Eleven har klarat av alla IW-svetsmetoder samt även blivit tvåa i Svets-SM 2024. Och nu är Mille Holck även utsedd till årets svetselev 2024.
Grattis Mille, först silver i Svets-SM sedan detta?
– Ja. Förstår inte riktigt att jag vann årets svetsare (IW), för jag tycker inte jag gjort det så mycket bättre än någon annan, säger Mille Holck
Vad tror du krävs för att få priset?
– Jag har försökt gjort mitt bästa på varje lektion jag gått på för att lära mig så mycket som möjligt. Jag tycker genuint det är superroligt att svetsa och jag tror det har mycket med mina resultat att göra för jag tycker det är en rolig grej som jag alltid viljat lära mig mer av. Det är även mitt tips till andra elever: Ta vara på tiden och lyssna på dina lärare. På tre år kan du kan lära dig nästan hur mycket som helst, säger Mille Holck
Vad pysslar du med nuförtiden?
– Just nu är jag i Umeå på ett pappersbruk och svetsar. Jag jobbar för en firma som heter WRT och jobbar som rörsvetsare. Jobbade över hundra timmar förra veckan.
Någon att tacka?
– Mina svetslärare, Pärra, Peter, Ari och Johan. De har lärt mig så sjukt mycket och är helt fantastiska människor, säger Mille Holck.
Mille Holck
Motivering: För enastående insatser och dedikation inom undervisning.Med en positiv attityd, smittande entusiasm och unik förmåga att förvandla komplexa svetsmoment till förståeliga och intressanta och – inte minst – roliga lektioner.
Dessutom bidrar den här personen även till KTH:s och Swerims IWT/IWE-utbildning. Med expertis och engagemang säkerställer han att dessa utbildningar håller högsta kvalitet. Under test av den nya utbildningen för HFMI-operatörer motiverade han sina IW-elever att efter skoltid delta på HFMI-operatörskursen, det visar på hans förmåga att engagera och inspirera. Under den senaste revisionen av IAB imponerades revisorerna av ett strukturerat arbete och noggrann dokumentation.En inspiratör och förebild för både elever och kollegor på Fredrika Bremergymnasiet, årets svetslärare är Joel Andersson.
Grattis Joel! Vad tror du är det som gör att du får priset i år?
– Jag hoppas att det är en bekräftelse på att det syns att jag gillar att göra mitt jobb bra, säger Joel Andersson.
Joel har en både en IWS och en lärarexamen från Stockholms universitet och har en ganska tydlig bild om vad som gär honom framgångsrik.
– Jag jobbar med empati och medmänsklighet som jag väver ihop med pedagogiken. Jag vill bry mig om individen och försöker se och möta eleverna på deras villkor inom de ramar vi har i skolan.
Hur går det till?
– Kortfattat: Jag lär mig vad de är intresserade av och skapar samtal och aktiviter där deras intressen är i fokus. Det kan vara så enkelt som att fråga hur det gick för Hammarby i senaste matschen till att prata om utbildningsvägar och målbild med utbildningen, säger Joel Andersson.
Har du något råd till andra svetslärare?
– Det skulle i så fall vara att man måste ha modet att vara ödmjuk. Våga vara prestigelös, inse att man inte alltid är den som har rätt eller vet bäst, säger Joel Andersson.
Kursansvarig Jörgen Persson (på bilden även kollegan Thomas Petersen)
Motivering: Skolan fortsätter att hålla sin utbildning på hög nivå och är väl värd ännu en utmärkelse. Personer som gått på skolan utmärker sig ofta som mycket kompetenta svetsare i olika projekt inom exempelvis kärnkraften och oljeindustrin. De är duktiga på hantverket och förstår att det är viktigt att följa givna instruktioner samt att det är självklart att dokumentera utfört arbete enligt de olika projektens rutiner. Tidigare elever vittnar om att Ekbackeskolan gett dem en utmärkt förutsättning för en bra karriär som svetsare.
Grattis Jörgen! Hur känns det att vara kursansvarig på Årets bästa svetsskola?
– Ett kvitto på jobber vi lägger ner, och en bekräftelse på att vi fortsätter att sträva framåt och försöker vara med i utvecklingen tar vägen, säger Jörgen Persson.
Varför får ni den här utmärkelsen och den fina motiveringen, tror du?
– Vi ligger i framkant. Våra elever får en hög kunskap vilket uppskattas när de kommer ut i arbetslivet. Det är även så att eleverna träffar äldre elever som gått hos oss och de tar hjälp av varandra. Vi använder även före detta elever till våra utvärderingar, de får alla möjligheter att påverka utbildningen i efterhand, vilket gör att vi kan ligga rätt i våra val. Vi har ordentliga klassråd, där eleverna tar upp saker som de vill förändra och är med och bestämmer hur vi ska arbeta. Eleverna måste förstå skolans krav på dem och de måste förstå vår gemensamma målbild - men hur vi når dit bestämmer vi i ganska stor utsträckning tillsammans, säger Jörgen Persson.
Vad är ditt bästa råd till de som vill bli ännu bättre på att utbilda svetsare?
– Var lyhörd och arbeta hårt. Du måste få alla med dig, näringslivet, rektorer/skolchefer, programråd, elever. Det är många timmars arbete att få med sig alla med det behövs då samhället måste ställa krav för att resurserna ska göras tillgängliga. Sedan gäller det att vsra aktiv, besök arbetsplatserna, det är en ständig utveckling, se till att skolan hänger med i denna.
För att få med dig eleverna så är det viktigt att undervisningen är rolig, till exempel genom övningar som är spännande och kanske lite utanför boxen. Vi tror mycket på att möta eleverna på den nivå de är och ge alla den hjälp just de behöver. Även de som är skickalga måste utmanas och få uppgifter som passar, säger Jörgen Persson.