Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

3D-printing

Fogningsdagarna 2018

Anmälan stängde den 22 mars

Svetsning och liknande tekniker är nyckelprocesser som kräver bra kontaktnät och goda förutsättningar för samverkan för att produktionen ska bli bästa tänkbara.

Att branschen årligen får träffas och utbyta erfarenheter ser vi på Svetskommissionen som nödvändigt för att hålla sig i utvecklingens framkant. Konferensen Fogningsdagarna samlar runt ca 100 industriföreträdare under två dagar av föredrag, studiebesök och kvällsaktiviteter.

Det är ett bra tillfälle att träffa representanter från alla delar av branschen.

Fogningsdagarna 2018 går av stapeln i Kiruna på ICEHOTEL, ishotellet i Jukkasjärvi, den 12–13 april. Första dagen bjuder på flertalet intressanta föredrag, och andra dagen får man möjligheten att besöka LKABs gruva. 

Årsmöte

Fogningsdagarna är även Svetskommissionens årsmöte, det hålls i direkt anslutning till och före konferensen och riktar sig till våra medlemsrepresentanter. Se info om årsmötet.

Teknikutveckling och kunskapsutbyte

Under dagen hålls föredrag om bland annat spårsvetsning, strömkällor, LNG-utrustning, tillverkning av intelligenta gruvfordon, samt aktuell forskning. Fogningsdagarna 2018 kommer att bjuda på bland annat:

  • Johan Toftling, ansvarig för service, kundsupport och utbildningar vid AB Sundholm Welding, pratar om modern styrning av svetsprocesser eller sk. vågformstyrd svetsprocess, hur vi möter den teckniska utvecklingen, och vad ger det för fördelar i vår svetsproduktion i Sverige.

  • Stefan Sydberg, 2:a vice ordförande i Kirunas kommunstyrelse, kommer att prata om Kirunas satsningar för att värna industrin i regionen, vilka möjligheter och utmaningar de har framför sig, och hur kommunen arbetar för att rekrytera företag och investerare till Kiruna.

  • Lennart Ericson, huvudsvetsansvarig på Infranord (Sveriges ledande järnvägsentreprenad) kommer att prata om spårsvetsning vid låga temperaturer, med exempel från sitt arbete på Malmbanan samt när han byggde spår i Kirunagruvan på 1365 meters djup.

  • Johan Ingemansson, teknisk chef i norden för Lincoln Electric, kommer att prata om applikationer som används för att förvara och transportera ämnen med låga temperaturer, såsom LNG (liquefied natural gas, som i flytande form är -160°C kallt), och vilka krav som ställs på konstruktion, svetsning, och material.

  • Kjell Johansson, svetsingenjör på Epiroc (Atlas Copcos nyetablerade produktivitetspartner för gruv-, infrastruktur- och råvaruindustrierna) kommer att diskutera gruvindustrins behov och Epirocs kostnadsreducerande och innovativa lösningar för kunder.

  • Joakim Hedegård, forskningskoordinator och projektledare på Swerea KIMAB, kommer att prata om trender som gör svetsande industri smartare: digitalisering, bättre processtyrningar, utprovning i testbäddar, virtuell svetsning, samt ge exempel på projekt och aktiviteter i området.

  • Daniel Stemne, Senior Specialist inom svetsteknologi vid SSAB i Oxelösund, kommer prata om utvecklingen av tillämpningar som passar konstruktioner av höghållfasta stål, med fokus på att beskriva de stål som utvecklats under senare tid. 

Studiebesök

Den 13 april har vi anordnat ett industristudiebesök till Kirunagruvan, där LKAB har brutit järnmalm i över hundra år. Gruvan är världens största och mest moderna underjordsgruva.

Besöksgruvan är en gammal huvudnivå på 540 meters djup som numera är ombyggd till visningsgruva. I besöksgruvan kommer besökare få en guidad tur kring gruvans och LKAB:s verksamhetsorter, brytningen, förädlingsprocessen, samhällsomvandlingen, logistik och historia.

LKAB kommer att ordna transport till gruvan från Icehotel kl 08.30. Guidade turen tar slut ca 11.30 och då åker vi upp till Magnetiten, för gemensam lunch. Efter lunch finns direkttransport till Kiruna flygplats.


Middag

Middagen på kvällen den 12 april arrangeras av Svetstekniska Föreningen.

Obligatorisk anmälan om man vill delta! Samma anmälan som till Fogningsdagarna. Vi kommer att äta på Icehotel Restaurant.

Hotell

Du ansvarar själv för din vistelse i Kiruna. Vi har förbokat ett antal varma rum på Icehotel i anslutning till konferenslokalerna.

Bokning görs endast via www.icehotel.com. Ange koden SVETS2018 vid bokningstillfället för att ta del av en 20% rabatt.
Koden gäller endast vid onlinebokningar.

Transfer från flygplats eller tågstation kan bokas i samband med att du bokar ditt hotellrum. Middag på Icehotel utöver den 12 april arrangeras även på egen hand. Kan du inte boka transfer eller bordsreservation i samband med logibokningen går det att kontakta Icehotel på info@icehotel.com.

Följande priser gäller för två nätter:

Icehotel föreslår att man använder stugorna för delat boende, och Kaamos-rummen som enkelrum. Priser är inklusive moms. 

Transfer

Icehotel rekommenderar att ni bokar transfer i samband med bokning av hotellrum. Har ni redan bokat boende går det bra att boka transfer efteråt online.

Se till att ha dina ankomst/avresetider samt flygnummer/tågnummer tillgängliga när du bokar dina transfers.

  • Transfer till/från tågstationen: 250 kr per person, enkel väg
  • Transfer till/från flygplatsen: 165 kr per person, enkel väg

Boka din transfer hos Icehotel genom att använda denna länk eller kontakta hotellet genom att skriva till info@icehotel.com.

Deltar du i studiebesöket hos LKAB har vi ordnat transport direkt till flygplatsen från gruvan, efter den gemensamma lunchen.

Program och anmälan

Programmet för Fogningsdagarna 2018PDF

Välkommen till ett fullmatat och intressant möte!

PDF

Senast ändrad av: Marie-Louise Enerlöv
21 januari 2019

 


Målgrupp

Alla personer aktiva inom området fogningsteknik och Svetskommissionens medlemmar.

Tid och plats

12–13 april 2018,
ICEHOTEL i Kiruna

Mer information

Pris:

2 000 kr exkl moms

Rabatt:

Om företaget är medlem i Svetskommissionen eller Svetstekniska Föreningen får deltagaren 500 kr rabatt.

Studiebesök (inkl lunch):
450 kr exkl moms

Enbart årsmötet torsdagen 12 april kl 9.00-10.00 är kostnadsfritt.

Det vänder sig till företagens medlemsrepresenanter.

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Box 5073
102 42 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Box 5073, 102 42 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se