Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Information, kunskap, samverkan

Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri och vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Vi finns här för er skull - vår viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Svetskommissionen bildades 1931 eftersom det saknades regler för svetsning och för att vi låg efter konkurrerande länder. Svetskommissionen grundades för fogningsteknikens utveckling i Sverige, på initiativ av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Svetskommissionen finns för att säkerställa regler och kunskap. Svetsning är en speciell process (enligt ISO 9000), vilket betyder att kvaliteten på en svets inte kan säkerställas i efterhand. Därför måste hela processen kvalitetssäkras.

Det finns andra speciella processer, som målning. Det som skiljer är att svetsning ingår i konstruktioner där fel/haverier är ödesdigra. När en konstruktion fallerar, som vid Estonias förlisning, misstänks ofta fel i svetsarna. Inte så sällan är det också orsaken, något som vi vill vara med att förebygga.

Läs mer om oss i vår verksamhetsberättelse.PDF

PDF

Senast ändrad av: Sonja di Gleria
08 april 2019

 


Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Box 5073
102 42 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Box 5073, 102 42 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se